70. obljetnica proboja iz koncentracijskog logora Jasenovac

Aktualno 27. travnja 2015

U nedjelju, 26. travnja 2015. na Spomen području Jasenovac obilježena je 70. obljetnica proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet” u Spomen području Jasenovac u kojem je u 1337 dana njegova postojanja ubijeno više od 83 tisuće osoba.

11178207_985799848105354_9151535464414084007_nOkupljeni su se poklonili žrtvama okrutnog režima. Na dan proboja u logoru su bila 1073 logoraša. Njih 600 krenulo je u proboj, a slobodu je ugledalo samo 91 logoraš. Preostala 473 logoraša, oni koji su ostali u logoru, ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima. Istog dana 1945. godine, počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

19429_985800121438660_5268512481408064946_n

11112491_1641317932765052_4930884981735967474_n

Delegacija Gradske organizacije SDP-a Kutina i ove je godine položila vijenac u podnožju spomenika na spomen svim žrtavama logora i onima koji su hrabro krenuli u proboj ali nisu došli do slobode.