Reakcija Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske povodom čestitke MSPM-a za Međunarodni dan obitelji

Aktualno 15. svibnja 2016

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske oštro osuđuje čestitku koju je Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo na svojim mrežnim stranicama povodom Međunarodnog dana obitelji.

Dan ranije smo u priopćenju naglasile da za nas ne postoje pogrešni, neprirodni ili krivi oblici obitelji te da je svaka vrsta obitelji ispravna dok god pojedincu pruža mogućnost da ostvari svoje pravo na slobodu i ispunjenje svih potencijala. Također, ponavljamo da je obitelj samo jedna od sfera u kojoj se žene ostvaruju jednako kao i muškarci.

Ministarstvo socijalne politike i mladih svojim priopćenjem bez presedana diskriminira one koji su drugačiji i koji ne odgovaraju konzervativnom poimanju svijeta o „normalnoj katoličkoj“ obitelji.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske daje punu podršku feminističkim i LGBT udrugama koje su tražile ispriku MSPM-a te napominjemo da ne vjerujemo da su se, micanjem sramotne izjave sa službenih stranica preko noći, takvi nazadni, rigidni i opasni stavovi maknuli i iz glava vodećih ljudi Ministarstva.

Tražimo očitovanje i javnu ispriku ministrice Juretić jer je nedopustivo da dužnosnici i dužnosnice Republike Hrvatske koriste službene kanale za odašiljanje privatnih stavova.

Zahtijevamo da članovi i članice Vlade Republike Hrvatske poštuju hrvatske zakone koji zabranjuju svaki oblik diskriminacije te inzistiramo na uvažavanju svih građana i građanki i zaštiti ljudskih prava žena, osoba istospolne orijentacije, kao i biseksualnih i transrodnih osoba u Republici Hrvatskoj.